Allt du behöver veta om ordet smycke

 

Alla förknippar ordet smycken med något, till exempel ring, armband eller halsband. Det är något som man har för att förstärka och lyfta fram sina kläder. En del bär smycken för att visa solidaritet med någon grupp och de kan bäras utanpå kläderna eller direkt mot kroppen. Smycken har funnits med under en mycket lång period och har tillverkats av det mest olika material, bland annat av snäckor, ädelstenar, korall, bärnsten och pärlor.

 

Man har även sett en tendens till olika mode beroende på vart någonstans i världen de har hittat smycken samt vilken kultur de levt i. Boyfriend requesting hand of his girlfriend with a engagement ring in a restaurant with the ocean in the backgroundAsien är den världsdel som har präglat smycken mest i hela världen. Smycken har ansetts vara en statussymbol och har beroende på vad smycket varit gjort av, haft ett högt värde. Se bara på de olika traditionerna runt om i världen, till exempel i USA där en förlovningsring ska ha samma värde som två månadslöner. Så ju högre lön desto finare diamant på ringen. Vikingasmycken har varit populära ända sedan vikingatiden. De har ofta varit i form av gudar eller vapen och stått för olika status inom samhället.

Smycket tillhör både män och kvinnor

Många kanske förknippar ordet smycke med kvinnor, men det är inte rättvist. I flera olika kulturer har det varit mer vanligt att män burit smycken. Än idag finns många smycken specifikt för män, såsom manschettknappar och slipsnålar. Utbudet kanske inte är lika stort som hos kvinnorna, men det har oftast samma symbolik varför de bär det.

Den magiska vänsterhanden

Vi bär både förlovning- och vigselring på vänster hand av en anledning. Det är en gammal sed ända från antikens Egypten. De trodde nämligen att det gick en ven från ringfingret rakt in i hjärtat, vilket gjorde att den kärestas ring skulle bäras på det fingret. Det skrevs bland annat in i vår lag på 1600-talet. Från början var det inte så vanligt med både förlovning och vigselring. Det viktigaste var förlovningsringen som visade att bruden var upptagen redan. Om giftermålet inte stod inom loppet av ett år kunde avtalet mellan de trolovade brytas och bruden fick behålla ringen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

TheVision