Vikingatida smycken

Visst var vikingarna kända i Europa för sina plundringståg, men de var också skickliga berättare, handelsmän och upptäcktsresande. Vi vet att de var mycket beresta och det vittnar fynd i form av olika skepp om. De var mycket skickliga hantverkare och deras skepp var inte bara funktionella, ofta hade de även vackra sniderier och dekorationer i form av till exempel avgudabilder eller drakhuvuden. De sysslade också med annat hantverk och vikingatida smycken har funnits på olika platser där de var bofasta. Brons var ett populärt material till smycken och det smältes ner och formades genom att man hällde det i formar av keramik.

Vikingasmycken med pärlor

Vikingarna gjorde även smycken i guld, som i ren form är så pass mjukt att man kunde göra mönster i det med metallstämplar. Man gjorde spännen, halsband och och broscher som bars av välbärgade vikingakvinnor. De pärlor man använde till halsband var bland annat gjorda i glas, keramik, horn och ben. Idag är det mycket populärt att själv göra vikingasmycken. I smycketillverkning är det vanligt att använda skal från musslor, vilket inte är optimalt för det marina livet. Musslor hotas av utrotning men trots förbud blir jättemusslor till smycken i Kina och i övriga världen. Till vikingasmycken kan man istället använda det som vikingarna använde, det vill säga keramik, glas och ben.

Bär smycken i vikingatida design

Om du vill bära smycken för att med stolthet visa att du är en viking finns det en hel del att välja på. Som hänge kan du till exempel använda olika amuletter som är kopior av fynd som gjorts bland annat i gravar på Birka. De kan symbolisera fruktbarhetsgudinnan Freja som bringade bostadslycka och skörd, andra förknippas med mångudinnan, Tor, Oden eller annan Asagud. Du kan också köpa knappar som är kopior av de som vikingarna använde eller broscher i vikingatida konststil med snirkliga drakar och andra mönster. På Historiska museet i Stockholm kan du se originalen av många vikingasmycken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

TheVision