Morgongåvan – ett smycke med historia

Det finns många traditioner som omger ett bröllop, och morgongåvan är en av dem. Morgongåvan ges av mannen till bruden på morgonen efter bröllopsnatten, och idag är det brukligt att gåvan består av ett smycke av något slag – ofta ett halssmycke eller en ring som bruden kan bära på sitt högra ringfinger. Traditionen med att ge ett smycke som morgongåva är dock bara ungefär 200 år gammal, och historiskt har morgongåvan haft betydligt större betydelse för bruden än att bara vara ett vackert smycke med affektionsvärde.

jewelry-store-1803808_960_720Ursprungligen var morgongåvan nämligen menad som något som skulle säkra brudens ekonomiska situation vid eventuell änkedom. Det handlade med andra ord om en gåva som skulle vara tillräckligt värdefull för att försörja kvinnan i det fall mannen skulle gå bort, och bestod således av betydligt mer än ett smycke. En vanlig gåva var till exempel ett torp med ett litet tillhörande landområde för odling. Eftersom morgongåvan var så viktig för att trygga brudens framtid fanns den lagstiftad, och i Sverige fanns det bestämmelser gällande morgongåvan så tidigt som i Magnus Erikssons landslag från 1350, liksom i förordningar från år 1664. Det var inte förrän 1920 som lagregleringarna gällande morgongåvan avskaffades, eftersom änkor då gavs arvsrätt efter maken (förutsatt att det inte fanns bröstarvingar eller adoptivbarn).

Redan innan dess hade dock morgongåvan börjat övergå till att bestå av ett smycke; på 1700-talet var det till exempel vanligt att bruden fick en medaljong med en lock av mannens hår i, eller en liten handmålad miniatyrbild av mannen. Eftersom detta var innan fotografier blev vanligt förekommande, tjänade medaljongen och bilden fotografiernas syfte; att vara en liten del av sin kära som man bar med sig.

Om du ska gifta dig och håller på att leta efter en morgongåva, men inser att du inte kommer att ha råd innan bröllopet, kan en nödlösning vara att ta ett snabblån på mobillan.se. Då kan du köpa gåvan i tid för att ge den till din brud, och sedan betala tillbaka lånet efter bröllopet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

TheVision