Storbritanniens kronjuveler

En av de saker som förknippas allra mest med Storbritannien är dess monarki och nuvarande drottning, Elizabeth II. En av de saker som förknippas allra mest med monarkin och drottningen, i sin tur, är kronjuvelerna, det vill säga den stora samling smycken och riksregalier som tillhör den kungliga familjen i Storbritannien.

Sammanlagt är det 141 historiska föremål och smycken som hör till samlingen kronjuveler. Samlingen är unik på flera sätt. Dels är riksregalierna i kronjuvelssamlingen det största setet i världen, dels är Storbritanniens monarki den enda i världen som fortfarande använder regalierna vid kröningar. I andra länder har man istället övergått till mindre traditionsenliga installationer och tronbestigningsceremonier. I Storbritannien används dock till exempel Sankt Edvards krona när en ny monark ska krönas, och Imperial State Crown används årligen när det brittiska parlamentet ska öppnas. Sankt Edvards krona tillverkades år 1661, och är en rekonstruktion av en betydligt äldre krona som ursprungligen bars av Edvard bekännaren. Förlagan till den nuvarande kronan användes under 1000-talet, men förstördes under det engelska inbördeskriget i mitten av 1600-talet.

Imperial State Crown har inte en lika lång historia, då den nuvarande kronan tillverkades år 1937. Det som är desto mer imponerande med kronan är dess värde, då den pryds av nästan tretusen diamanter, 270 havspärlor och runt 30 andra ädelstenar. Dessutom sätts i kronans framände vid vissa tillfällen Koh-i-noor-diamanten, världens näst största diamant.

Corona_di_sant'EdoardoFörutom kronorna hittar man i kronjuvelssamlingen också ett antal diadem, spiror, riksäpplen, svärd, ringar, ceremoniella stridsklubbor, kröningsskruder, trumpeter och dopfunter, liksom enstaka mer udda föremål som en sked, en käpp, en ampulla och ett par sporrar

När kronjuvelerna inte används kan de beskådas av allmänheten i ett valv i Tower of London som kallas Jewel House. Varje år kommer runt 2,5 miljoner besökare från hela världen för att se några av världens mest värdefulla smycken och artefakter.

Även om man som privatperson aldrig kommer att kunna äga varken Storbritanniens eller något annat lands kronjuveler, kan man köpa dyra och fina smycken om man bara har tillräckligt mycket pengar. Ett sätt att få de pengarna är att spela på lotto, till exempel på Megalotto. Med ett stort mått tur kan man då vara lika utsmyckad som Englands drottning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

TheVision